Výpožička reštaurovaných kresiel z Východoslovenského múzea

  • Home
  • Správy
  • Výpožička reštaurovaných kresiel z Východoslovenského múzea
06 jún

Výstava ANDRÁSSY 200 v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína prezentuje aj dámske a pánske kreslá zo zbierok VSM v Košiciach, ktoré boli nedávno zreštaurované s podporou Fondu na podporu umenia.

Reštaurované dámske a pánske kreslá zo zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach

Výstava ANDRÁSSY 200 v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína prezentuje aj dámske a pánske kreslá zo zbierok VSM v Košiciach, ktoré boli nedávno zreštaurované s podporou Fondu na podporu umenia.

Kreslo dámske H 67217 a kreslo pánske H 67216

Dvojica kresiel je súčasťou jedného súboru, ktorý predstavuje nábytok klasicistického štýlu pravdepodobne budapeštianskej  proveniencie okolo roku 1760 -1780 vo veľmi kvalitnom prevedení.

Sedací nábytok bol poznačený prirodzenou degradáciou materiálov a používaním v minulosti. Povrchová úprava vykazovala defekty mechanického poškodenia, strhané zlátenie na rezbách, čiastočne poškodený rezbársky detail, uvoľnené  konštrukčné spoje, značné znečistenie a lokálne napadnutie  drevokazným hmyzom.

V prvej fáze reštaurovania boli obidve kreslá odčalúnené. Odstránili sa ozdobné klince, poťahová látka, jednotlivé podkladové vrstvy, konská srsť, africká tráva, juta, pružiny a veľké množstvo čalúnnickych  klincov.

Kreslá boli očistené od depozitov, nečistôt. Realizovaná bola dorezba poškodeného motívu v hornej časti operáku na pánskom kresle. Ako predloha slúžila rezba z dámskeho kresla.

Stratografickými sondami bolo zistené, že pôvodná farebnosť bola v odtieni bielej v kombinácií s polimentovým zlátením s použitím hnedého a červeného bolusu. Pôvodná povrchová úprava bola v minulosti sekundárne prekrytá. Náročné bolo snímanie sekundárnych premalieb z pánskeho kresla so zachovaním pôvodného kriedového podkladu. Pri dámskom kresle bola celé povrchová úprava stiahnutá mechanicko-chemickou cestou a celý korpus bol následne nakriedovaný v siedmych vrstvách za sebou.  Na plochy kde sa realizovalo polimentové zlátenie  bol nanesený poliment v troch vrstvách, ktorý sa po zaschnutí jemne prebrúsil a následne preleštil achátom. Na zlátenie bolo použité plátkové zlato Doppel Gold 23,75 karat, tmavý odtieň. Povrchovú úpravu ostatných plôch tvorí biela tempera vo viac vrstvovom prevedení. Táto bola v záverečnej fáze upravovaná tvrdeným včelím voskom v zamatovom prevedení.

 

Tibor Kováč – reštaurátor, člen komory reštaurátorov SR

Reštaurovanie klasicistických kresiel bolo realizované vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia  a  Košického samosprávneho kraja.

predchádzajúci príspevok

Video - Noc múzeí 2023

nasledujúci príspevok

Múzeum deťom 2023

Pridajte svoj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené so znakom *