Noc v múzeu na trebišovskom panstve

Noc v múzeu na trebišovskom panstve v rámci podujatia Noc múzeí a galérií na Slovensku.

Dátum podujatia
18. máj 2024
Čas
od 19:30 hod.
Miesto udalosti
Múzeum Trebišov
Vstupné

8 €

na osobu

Informácie o podujatí

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, si v tomto roku pre návštevníkov pripravila dňa 18. mája 2024 netradičnú Noc v múzeu na trebišovskom panstve v rámci podujatia Noc múzeí a galérií na Slovensku.

O 19:30 hod. sa na zadnom nádvorí kaštieľa odohrá tieňohra, ktorá návštevníkom vyrozpráva príbeh mladého dievčaťa, ktoré odišlo pracovať do grófskej kuchyne Andrássyovcov na trebišovskom panstve a vzácnej kuchárskej knižky s pečaťou rodu Andrássy.

„V rámci nášho ETNO roka sme si pripravili zaujímavý program, ktorý sa bude odohrávať v exteriéri kaštieľa na zadnej dvorane. Vďaka akvizičnej činnosti sa odborným pracovníkom múzea podarilo nadobudnúť do našich zbierok vzácnu kuchársku knižku, kde sú rôzne recepty na prípravu sladkých dobrôt či hlavných jedál. Zaujímavosťou je, že knižka je písaná v maďarčine, ale aj nemčine a na dvoch stranách je vlisovaný erb rodu Andrássy. Výskumnou činnosťou sa nám podarilo identifikovať lajblík z 80. rokov 19. storočia, ktorý pochádzal zo Zemplínskeho Hradišťa. Dá sa povedať, že tento lajblík „zažil“ ešte grófa GyuluAndrássyho. Rozhodli sme sa, že prepojíme tieto významne zbierkové predmety do príbehu mladého dievčaťa, ktoré si dalo ušiť nový lajblík, pretože išlo slúžiť do kuchyne grófa Andrássyho a návštevníci budú mať možnosť vidieť tento príbeh prostredníctvom tieňohry,“ povedala riaditeľka trebišovského múzea Beáta Kereštanová.

Po krátkej tieňohre si budú môcť návštevníci vychutnať koncert Veroniky Rabady vo francúzskej záhrade za kaštieľom. V prípade zlého počasia sa koncert presunie do priestorov jazdiarne.

Vstupné: 8

Zmena programu vyhradená!

Mgr. Nikola Radová
archeologička, historička
0905 212 621
radova.nikola@gmail.com