Deň hvezdární a planetárií 2024

+ premietanie rozprávky Kozmo a jeho dobrodružstvá

Dátum konania podujatia
17. marec 2024
Začiatok podujatia
o 15:00 hod.
Miesto konania podujatia
Areál múzea Trebišov - Koniareň
Vstupné

ZDARMA

pre všetkých

Informácie o podujatí

Obdobie okolo jarnej rovnodennosti je na Slovensku tradične spojené s verejnou prezentáciou odbornej a popularizačnej práce v astronómii. Podujatia pripravované astronomickými zariadeniami po celej krajine vychádzajú z dlhoročnej tradície Európskeho dňa planetárií, ktorá bola založená v prvej polovici 90. rokov 20. storočia z iniciatívy pracovníkov planetária v talianskej Brescii. Po návštevnícky úspešných ročníkoch usporiadame aj tento rok Deň hvezdární a planetárií.

Všetko sa to udeje pod patronátom Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove, v spolupráci so Slovenským zväzom astronómov a v priestoroch väčšiny astronomických zariadení na Slovensku. Témou aktuálneho ročníka DHP je Návrat na Mesiac, teda upriamenie pozornosti na aktivity spojené s očakávaným vstupom človeka na povrch Mesiaca, ktorého sa s veľkou pravdepodobnosťou dočkáme v tomto desaťročí.

Útvar astronómie, ktorý je súčasťou Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, usporiada pri príležitosti Dňa hvezdární a planetárií v nedeľu 17. marca 2024 podujatie pre malých aj veľkých. Pre najmenších bude pripravená animovaná rozprávka o planétach a o kamarátovi Kozmovi, ktorý učí deti ako nebyť zlý mimozemšťan, ale dobrý pozemšťan „Kozmo a jeho dobrodružstvá“, hry, súťaže a vyrobia si niečo pekné na pamiatku. Ak počasie dopraje, budeme počas dňa pozorovať Slnko, po zotmení Mesiac v prvej štvrti, planétu Jupiter nízko na západe a objekty jarnej oblohy. Dospelí si vypočujú krátku prednášku o novom prieskume Mesiaca s názvom „Návrat na Mesiac“.  Záujemcovia si budú môcť pozrieť aj film „Jak je težké trefit Měsíc“.

Srdečne vás pozývame zažiť atmosféru Dňa hvezdární a planetárií 2024.

KOZMO a jeho dobrodružstvá

Múzeum a Kultúrne centrum  južného Zemplína v Trebišove, útvar astronómie, pozýva všetkých v rámci Dňa hvezdární a planetárií na prvé stretnutie s KOZMOM. Príďte si pozrieť pútavé a náučné dobrodružstvá kamaráta KOZMA, ktoré zažil na svojich cestách vesmírom.

KOZMO a jeho dobrodružstvá

KOZMO a jeho dobrodružstvá z produkcie SOLAR Hvezdáreň Senec, realizovaný s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky v spolupráci s Centrum Slniečko, n.o. a Cukru production, s.r.o..

Animovaná rozprávka o planétach a o kamarátovi Kozmovi, ktorý učí deti ako nebyť zlý mimozemšťan, ale dobrý pozemšťan.
Cieľová skupina: 3 – 8 rokov
Autor celého programu a vlastník značky: Centrum Slniečko, n.o.
Autor výtvarných návrhov a animácií: Cukru production, s.r.o.
Autor námetu + scenáru verzie pre planetáriá a hvezdárne, distribútor pre hvezdárne a planetáriá na Slovensku : SOLAR Hvezdáreň Senec

Všetky informácie o programe nájdete na stránke: http://www.solarastronomy.sk/kozmo_v_planetariu/

Generálnym partnerom projektu je nadácia The Velux Foundations. Verzia pre planetáriá a hvezdárne je realizovaná s finančnou podporou predsedu vlády Slovenskej republiky.

Projekt Kozmo a jeho dobrodružstvá je komplexným programom prevencie násilia na deťoch a medzi deťmi. Film pre planetáriá a hvezdárne je jedným z jeho výstupov.

Nosnou časťou projektu Kozmo a jeho dobrodružstvá je pre program pre materské a základné školy, ktorý rozvíja emočnú inteligenciu, rešpektovanie hraníc, vedie k tolerancií inakosť, ale pracuje aj témami ako šikana, vyčleňovanie z kolektívu alebo ponižovanie. Program je vhodný pre deti do 8 rokov.

Všetky informácie o programe, produktoch a možnosti realizácie preventívneho programu na vašej škole nájdete na stránke: https://kozmove-dobrodruzstva.sk/

Tešíme sa na stretnutie s Vami.

Beáta Lešková
manažér kultúry
+421 902 627 882
leskova.beata@muzeumtrebisov.sk