Trebišovské kiná

15 nov
Chodíte radi do kina? Aj v dnešnej dobe plnej technických vymožeností je kino jedinečné svojou atmosférou.
 
Pre našich rodičov a možno aj starých rodičov bola návšteva kina spoločenskou udalosťou. Tento „div“ dorazil do nášho mesta v roku 1918, keď Trebišovčan talianskeho pôvodu Francesco Flaugnatti doniesol do Trebišova premietací aparát.
 
Premietať sa začalo v kasíne „U Klinka“. Išlo o nemé filmy, ktoré sa premietali za sprievodu cigánskej hudby. Po ukončení svojej činnosti „U Klinka“ kino obnovilo premietanie v kaštieli Andrássyovcov, kde v rokoch 1919-1925 sídlila vojenská jednotka. Keď sa tá premiestnila do novovybudovaných kasárni odišlo s ňou aj kino. V roku 1925 vzniká kino aj v cukrovare a dlhú dobu funguje pod názvom Kolektív. Keďže obe kina boli situované v severnej časti Trebišova, tak v tom istom roku začína premietanie filmov aj v centre mesta, kde dvaja trebišovčania Kardoš a Koscelka zakladajú kino Korzo. Filmy sa v ňom premietajú za sprievodu gramafónu a neskôr cigánskej kapely.
 
V rokoch 1931-35 vzniká kino Slávia, ktoré fungovalo vyše päťdesiat rokov. Vzniklo v účelovej novostavbe a bolo prvým kinom, v ktorom sa začali premietať zvukové filmy. Budova, v ktorej kino sídlilo, stojí dodnes, aj keď v súčasnosti slúži na iné účely. Mnohí z nás si zaspomínajú keď sme sa pri prezeraní vonkajších vitrín, kde bola umiestnená ponuka filmov, dohadovali kedy a na aký film pôjdeme.
 
 
 
V osemdesiatych rokoch po dobudovaní nového mestského kultúrneho strediska, vzniká v jeho
priestoroch nové kino Klub.
 
V súčasnosti v našom meste môžete navštíviť mestské kino Slávia sídliace v budove mestského kultúrneho strediska, ktoré prešlo modernizáciou.

 
 
Text: Tatiana Vargová
Fotografie: Trebišov na starých fotografiách
Foto: Jozef Danko

Pridajte svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *