Úspechy našich mladých nadšencov astronómiena krajskom a celoslovenskom kole vedomostnej súťaže „ČO VIEŠ O HVIEZDACH?“

  • Home
  • Správy
  • Úspechy našich mladých nadšencov astronómiena krajskom a celoslovenskom kole vedomostnej súťaže „ČO VIEŠ O HVIEZDACH?“
27 jún

Po dvoch ročníkoch vedomostnej súťaže, ktoré boli realizované on-line,  opäť bola v dňoch 26. a 27. apríla 2022 Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach dejiskom krajského kola vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“. Hlavným organizátorom krajského kola bola Hvezdáreň v Michalovciach, vysunuté pracovisko Zemplínskeho kultúrneho  centra a  hvezdárne (ZKC a H) v Michalovciach. Súťaž je určená pre členov astronomických krúžkov a záujemcov o astronómiu od 4. ročníka základných škôl po 4. ročník stredných škôl a gymnázií na Slovensku. Náš okres v krajskom kole reprezentovali v 1. kategórii 3 súťažiaci a 2. kategórii 2. súťažiaci. Účastníci súťažili v kolách, ktorých obsahová náplň pozostávala z písomných testov, všeobecnej astronómie, slnečnej sústavy, astronomických prístrojov, kozmonautiky, histórie astronómie a z praktickej časti.

Odpovede vyhodnocovala päťčlenná porota, ktorú tvorili zástupcovia všetkých astronomických pracovísk Košického samosprávneho kraja. Zároveň sa podieľali na príprave testov pre všetky tri kategórie.  Už počas priebehu súťaže po každom kole porota bodovo hodnotila výkony súťažiacich. Konečné výsledky boli dôkazom, že trebišovskí mladí hvezdári sa držali naozaj statočne, čo potvrdila aj výsledková listina.

V prvej kategórii obsadili:

1. miesto: Ján Marek Urban, ZŠ Zemplínska Teplica
3. miesto: Daniela Vasilková,  ZŠ Obchodná 5, Sečovce
4. miesto: Branislav Soták, ZŠ Obchodná 5, Sečovce

V druhej kategórii obsadili:

1. miesto: Michaela Bérešová , ZŠ M. R. Štefánika, Trebišov

7. miesto: Emma Kičinková,  ZŠ Obchodná 5, Sečovce


Naši súťažiaci Ján Marek Urban, Daniela Vasilková a Michaela Bérešová postúpili do celoslovenského finále  vo Hvezdárni a planetáriu v Prešove

        Organizátorom tohto celoslovenského kola, ktoré prebehlo v dňoch 14. – 16. júna 2022, bola už po 32-krát Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove. Súťažilo sa vo vynovených priestoroch  Hvezdárne a planetária v Prešove.

Po absolvovaní jednotlivých kôl pozostávajúcich z riešení písomných úloh – príkladov, „slepej hviezdnej mapy“, testu z histórie astronómie a ústneho kola sa v 1. kategórii  umiestnil Ján Marek Urban na 7. mieste Daniela Vasilková na 18. mieste, z celkového počtu 22 súťažiacich reprezentujúcich 8 krajov celého Slovenska. V druhej kategórii Michaela Bérešová obsadila veľmi pekné 4. miesto. V tejto kategórii súťažilo až 24 súťažiacich. Súťaž bola veľmi náročná. Výsledky nie sú náhodné, ale odrážajú dlhoročnú prípravu. Mladí členovia astronomických krúžkov pri Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove, útvare astronómie, preukázali veľmi dobré vedomosti a úspešne sa popasovali s ťažkými úlohami v jednotlivých kolách.

Všetkým zúčastneným blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove.

Pridajte svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *