Vďaka finančnej podpore FPU  a KSK sme získali aj druhú časť kameninovej súpravy značky Wedgwood

  • Home
  • Správy
  • Vďaka finančnej podpore FPU  a KSK sme získali aj druhú časť kameninovej súpravy značky Wedgwood
02 jún

V roku 2022 naše múzeum vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia (FPU)  a zriaďovateľa – Košického samosprávneho kraja (KSK) – získalo aj druhú časť kameninovej súpravy značky Wedgwood zo série „Ferrara“. Prvá časť bola zakúpená v roku 2020 a múzeum tak v súčasnosti disponuje celou súpravou, ktorá pozostáva 20 kusov. Ide o vzácny jedálenský servis, ktorý pôvodne patril doktorovi Arturovi Mauerovi z Čučmy. Bol obľúbeným lekárom, ale aj dôverným radcom a priateľom grófa Emanuela Andrássyho a jeho manželky grófky Pálffyovej a neskôr aj grófa Gejzu Andrássyho. Napísal monografiu o rodine Andrássy pod názvom Zbierka údajov vzťahujúcich sa na históriu grófskej rodiny Andrássyovcov z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky. V roku 1877 založil regionálne noviny Rozsnyói Hiradó (Rožňavský spravodaj), ktoré gróf Július Andrássy humorne prezýval Rosenauer Times.

Pôvodom z Anglicka, firma bola založená v roku 1759 Josiahom Wedgwoodom. Pre jeho prínos je často nazývaný aj „otcom anglických hrnčiarov“. Materiály ako je kamenina ponúkali lacnejšiu alternatívu k porcelánu. Boli oceňované pre svoju vysokú kvalitu, umeleckú hodnotu a jedinečnú originalitu. Značka Wegdwood bola od počiatku symbolom luxusu, o čom svedčí aj fakt, že výrobky z jej dielne vlastnila ruská cárovná Katarína Veľká či kráľovná Charlotte von Mecklenburg.

Konkrétny vzor Ferrara sa začal vyrábať v roku 1832. Ústredným motívom tohto vzoru je taliansky prístav, ktorému dominuje vysoká loď s námorníkmi vykladajúcimi alebo nakladajúcimi tovar. V pozadí je zobrazený impozantný hrad rodiny d‘Este v meste Ferrara, ktoré je situované na rieke Pád. Verzie tejto scenérie boli prispôsobované mierkam a plochám jednotlivých nádob jedálenských či čajových servisov. Okrajové časti zobrazeného mestského pobrežia sú nahusto zdobené poľnými kvetmi, čo pravdepodobne predstavuje bohato kvitnúce lúky. Celá súprava má svoje stále miesto v expozícii Šľachtické rody trebišovského kaštieľa, konkrétne v miestnosti venovanej rodu Andrássy. Je umiestnená na stole, ktorý pochádza z kaštieľa z Parchovian a dotvára atmosféru miestnosti ilustrujúcej život bývalých obyvateľov kaštieľa na konci 19. storočia.

nasledujúci príspevok

Dožinkový veniec

Pridajte svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *