Mariánske súsošie

03 jan

Csákyovci ovplyvnili región Zemplína nielen politicky či spoločensky, ale významnou mierou  podporovali aj tunajšiu cirkev. Mariánske súsošie dal pred trebišovským kaštieľom  postaviť gróf Imrich V. Csáky so svojou manželkou Rozáliou Engel von Wagrain, o čom svedčia aj aliančné kamenné erby rodu Csáky a rodu Engel na súsoší. Je dielom neznámeho sochára a datované je okolo roku 1800.

Dominantné miesto na súsoší má plastika Madony – Immaculaty, ktorá šliape po hadovi. Po jej pravici je umiestnená kamenná plastika sv. Jána Nepomuckého a po ľavici sa nachádza socha sv. Floriána – patróna a ochrancu pred požiarmi. Súsošie môžeme slohovo zaradiť do obdobia doznievajúceho rokoka s niektorými prvkami klasicistického slohu. Je dielom neznámeho sochára a datované je okolo roku 1800.

dar mestu od grófky Eleonóry Zichy

V roku 1907 bolo prenesené do priestoru južne od kostola na okraj parku – bol to dar mestu od grófky Eleonóry Zichy – vdovy po Tivadarovi Andrássym. Obklopené bolo dekoratívnou reťazou umiestnenou na ôsmich stĺpikoch. Súsošie bolo neskôr premiestnené do priestoru medzi rímskokatolíckym a gréckokatolíckym kostolom. V polovici 80. rokov 20. storočia bolo značne poškodené súsošie obnovené. Vytvorené boli kópie pôvodných plastík a samotné originály sôch dnes môžete vidieť pri vstupe do interiéru kaštieľa na prízemí.

predchádzajúci príspevok

Kamenina Wedgwood

Pridajte svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *